Här kommer information från Halmstads Kommun rörande vinterskötsel av konstgräsplanerna.
Med anledning av att det kommit in frågor hur vi plogar våra konstgräsplaner vid snöfall kommer här ett förtydligande av vår skötselrutin.
När det kommer till skötsel av konstgräsplaner så har vi både myndighetsbeslut som vi måste rätta oss efter men också ett antal interna rutiner.
I dessa interna rutiner är elitfotboll (i dagsläget HBK herr) undantaget, då deras verksamhet prioriteras högst.
Rutin vid snöfall
Vid pågående snöfall plogar vi inte planerna, såvida inte bedömning görs att det kommer att komma så mycket snö att vi sedan få svårt att få bort det om vi väntar. Det samma gäller om väderprognosen visar att det inom några dagar kommer att falla så pass mycket mer snö att det kommer krävas en ny plogning. Om prognosen framåt visar plusgrader och bedömning görs att snön kommer att försvinna av sig själv inom några dagar, så plogar vi inte.
Som förening är det viktigt att tänkta på att inte bedriva någon verksamhet när det ligger snö på planen. Då trycks snön ner och det blir isbildning som i sin tur tar längre tid att försvinna.
Tumregeln som vi utgår ifrån i alla dessa lägen är tre dagar, men kan variera lite beroende på vilken del av vintersäsongen vi är i.
Frågor skickas till sin förening
Om det snöar skickar bokningsenheten på kommunen ut information till varje förening via mail så fort vi fått en tillräckligt bra bild över väderläget.
Frågor om när och om en plan kommer att plogas ska skickas till föreningarna. Inte till Halmstads kommun och personalen som sköter driften.
Prioriteringsordning
Vid snöfall prioriteras först och främst gångvägar för att alla ska få en trygg och säker framkomlighet till sina arbetsplatser och skolaktiviteter.
Planerna plogas enligt en prioriteringsordning där vi följer divisionstillhörighet.
Slitage
En viktig anledning till att vi inte ger oss ut och plogar omedelbart efter snöfall är att varje plogning medför ett stort slitage på planen och att den därmed får sämre kvalitet och en betydande förkortad livslängd. När vi plogar så skrapar vi dessutom upp stora mängder med granulat som bland annat har funktionen att hålla uppe grässtråna på planen. Detta innebär att ett utökat slitage fortsätter fram tills att det läggs på mer granulat. Eftersom utbyte av konstgräsen sker efter x antal år och inte kopplat till slitage, så är det också vårt ansvar att se till att planerna håller så bra kvalitet som möjligt under dessa år.
Mikroplaster ska inte spridas i naturen
För att få använda konstgräsplaner är det viktigt att det inte sker någon spridning av mikroplaster ut i naturen. Just snöplogning är den enskilt största risken för spridning av granulat då granulatet fastnar i snön som i sin tur sätter sig på traktorer och bilar. Det är också mycket viktigt att verksamheten/föreningarna tar ett stort ansvar genom att strikt följa de anvisningar som finns på skyltarna vid utgångarna. Skulle man trots detta få med sig granulatkorn hem eller in i omklädningsrum, så ska det slängas i papperskorg. Det ska inte spolas ner i duschbrunnar eller hamna i tvättmaskinen.
Ekonomi/personal
Att göra i ordning en plan efter ett snöfall tar tid och kräver stora resurser. Därför gäller det att vi är kloka och plogar när det verkligen behövs.
Tillsammans hjälps vi åt
Vårt mål är alltid att skapa så bra förutsättningar som möjligt för er tränare, ledare, spelare och anställda. Det är vårt jobb och det är vi stolta över! Även om vi inte alltid lyckas tillmötesgå alla önskemål eller göra alla nöjda, så gör vi det vi kan med de resurser som vi förfogar över.
Om ni har några önskemål, klagomål eller glädjerop så önskar vi att ni framför det till kontaktpersonen i er förening så att det kommer till vår kännedom.
Tack för att du tog dig tid att läsa igenom detta och för visad förståelse.
Vi passar också på att önska er stort lycka till inför säsongen 2022!
Vänlig hälsning
Personalen på Idrott centrum genom
Oscar Andreasson, gruppchef